Peeling och exfoliering för torr och trött hud – Babyface.se


Peeling & exfoliering


Exfoliering är en viktig nyckel till en frisk och balanserad hud. Det hjälper till att stimulera cellnybildning, förbättra fukthalten och att jämna ut hudstrukturen. Det finns många produkter för exfoliering och peeling för ditt ansikte som skonsamt och effektivt avlägsnar döda hudceller från hudytan och ger din hud en ny och frisk lyster.Detta effektiva steg i din rutin appliceras när huden är som renast, efter rengöring och ansiktsvatten men innan aktiva serum eller ansiktsmask.Varför?
Huden förnyas hela tiden i och med att en så kallad cellvandring sker från tillväxtlagret i huden och upp mot ytan. Denna vandring tar i regel ca 28 dagar men ju äldre du blir desto äldre och slöare blir cellerna i kroppen vilket bidrar till att cellvandringen saktas ner.En ung hud, där cellförnyelsen är snabb, kan gynnas av detta steg även den. Då för att motverka tilltäppta porer och för att balansera talgproduktionen, vilket i sin tur kan leda till finnar, pormaskar och inflammationer.

När gamla hudceller börjar hopa sig på hudytan kan den bli yttorr, glåmig och ojämn. Samlingen av döda hudceller kan även resultera i överflödig talg och tilltäppta porer. Du kan motverka detta genom att ge din hud och dina hudceller vitaminer och näringsämnen men även genom att kontrollerat och skonsamt exfoliera din hud. Detta gör dessutom att du öppnar upp huden för nästkommande produkters verkan, exempelvis en fuktgivande mask eller småmolekylära serum. Dessutom kan vi genom exfoliering stimulera dermis, vårt andra hudskikt, där kollagen, elastin och hyaluronsyra finns som bidrar till spänsten i huden.

Hur ofta?
Hur ofta du ska exfoliera beror helt på vilken peeling du väljer att använda och hur kraftfull den är. Detta står på varje enskild produktsida under fliken ”användning”. Ibland kan en daglig, skonsam peeling vara det som krävs, annars brukar 2 gånger i veckan vara lagom. Den bästa typen av peeling för dig beror helt på din hudtyp, tillstånd och känslighet. Har du en grov, tålig hud brukar en kornpeeling passa, som slipar och jobbar på hudytan men som även stimulerar blodcirkulationen. För en känslig hud lämpar sig en mild syra- eller enzympeeling bättre, som skonsamt löser upp bindningarna mellan hudcellerna. Det finns även kombinerade peelingar, med både exfolierande syror och peelande korn, som både jämnar ut hudytan och stimulerar cellförnyelsen djupare ner i huden.

Börja alltid med en invänjning när du använder nya produkter och trappa successivt upp. Det tar mellan 2-8 veckor för huden vid nya metoder och produkter och också så lång tid innan man kan se sanningsenliga resultat. Det är också viktigt att veta att det ofta kan ske en försämring när man vänjer in nya produkter i huden, om detta inte går över inom några veckor bör du sluta eller byta exfoliering/produkt.
 

Vilken exfoliering ska just jag använda?

Om du väljer en kemisk peeling som innehåller alfa- eller beta hydroxy syror ger det en djupare nivå av exfoliering. Om du har känslig hud vill du söka efter mer naturliga peelings som innehåller enzymer. Följ enkelt denna karta över vilken exfoliering som passar din hudtyp och läs mer under diverse exfolieringsmetod!

AHA-syra eller Alpha Hydroxi Acid
AHA-syror används som en effektiv exfoliering och är ett samlingsnamn för flera olika syror, där alla utvinns ur sockret från växter eller frukter. Därav kan AHA- syrorna ibland kallas för fruktsyror. AHA-syrorna är vattenlösliga och kan därför inte penetrera talgkörteln och lösa upp eventuell talg, därför passar denna syra för en torrare hy. Istället försvinner hinnan över poröppningen och den talg som produceras kan tas tillvara och mildra en torr hud. Men också förhindra tilltäpptheter i och med att ”locket” som ligger på porerna lyfts bort och poren kan naturligt rensas ut.

Här är dom 6 vanligast förekommande AHA-syrorna, vad deras olika egenskaper är och deras engelska namn som du kan leta efter i innehållsförteckningen på dina produkter. Dom är väldigt lika varandra i sina egenskaper och det är därför man klumpar ihop dom till ett och samma namn.

Glykolsyra - Glycolic Acid: minst molekyl och därför snabbast penetrering, bäst keratolytisk effektCitronsyra - Citric Acid: antioxidant och har en sammandragande effekt
Vinsyra - Tartaric Acid: antioxidant
Mjölksyra - Lactic Acid: ökar fuktmängd och är något antibakteriell, förbättrar hudens strukturÄppelsyra - Malic Acid: större molekyl, förminskar porer, reducerar fina linjer
Mandelsyra - Mandelic Acid: antibakteriell, blekande på pigmentförändringar

Kort om PHA: Poly Hydroxi Acid
Polyhydroxisyror, som glukonolakton, är väldigt lik AHA-syran i sina egenskaper, den största

skillnaden är dess molekylstorlek. PHAs molekyl är mindre och därför något mildare. Denna syra ger mycket fukt tack vare dess hydroxigrupper och just glukonolakton fungerar som ett cellnäringsämne i kroppen naturligt. Du får därför en exfoliant och antioxidant som också förbättrar utseendet av huden och också skyddar mot yttre påfrestningar. Denna syra är fortfarande ganska okänd bland hudvårdsmärkena, men är ändå värd att nämna.

BHA-syra eller Beta Hydroxi Acid 
BHA-syra är mångas räddning och är en fantastisk syra, också kallad salicylsyra (salicylic acid). Den är fettlöslig och utan tvivel huduppluckrande. I höga, koncentrerande doser används salicylsyra för att lösa upp förhårdnader, födelsemärken och till och med vårtor. Men i vår skönhetsvård används den i betydligt lägre doser och fungerar bäst i en koncentration mellan 1 och 2%. Optimalas gör den sig på en fetare hy. Iochmed att den är fettlöslig har den förmågan att tränga in i poren och talgkörteln där den rensar ur både det överproducerade talget men också döda hudceller som lagrats där och täpper till. Detta gör att BHA även kan fungera effektivt på en normal/torr hy som lider av mycket tilltäpptheter i samband med tillexempel yttorrhet.


Enzymer
Enzymer har vi överallt i kroppen. Dom fungerar som katalysatorer och sänker eller ökar hastigheten på kemiska reaktioner som sker i kroppen. Dom hjälper till att bryta ner proteiner, fetter och kolhydrater till mindre beståndsdelar för att dessa sedan antingen kan tas upp som näringsämnen eller bygga upp nya ämnen där enzymer igen hjälper till, likt ett pussel.

Fruktenzymer har den effekten att dom kan påskynda naturliga kemiska reaktioner i huden som förnyar levande hudceller och exfolierar dom döda cellerna. Enzymer har påvisats att dom även kan minska ärr, åldersfläckar, fina linjer och missfärgningen men dom kan även penetrera porerna och rengöra där. Det fantastiska med enzymer, och också därför dom är så pass effektiva men samtidigt skonsamma, är att dom inte skadar eller tar bort levande vävnad.

Detta gör att enzymer är det mildaste och skonsammaste alternativet och passar därmed alla hudtyper.

Kornpeeling
Kornpeeling eller mekanisk peeling som man också brukar kalla dom är kanske det första man tänker på när man pratar om peeling. Dessa är inte lika effektiva som AHA eller BHA exfolianter på det sättet att preparatet inte penetrerar huden och påverkar underifrån utan verkar endast på ytan. Detta betyder inte att det inte kan vara det som fungerar bäst för just din hy och dina problem. 
Kornpeelingar innehåller, som namnet antyder, små korn som eliminerar dom torra, döda hudcellerna när dessa masseras på hudytan. På så vis slipas huden mekanisk, och detta sätt passar därför inte en känslig hy. Kärnan i detta tillvägagångssätt ligger alltså i avlägsnandet av det behornade skiktet genom slipning.

Beställ dina produkter för peeling och exfoliering hos oss.
Är du osäker på vilka produkter som passar dig bäst? Kontakta oss, vi hjälper dig gärna!

Skrubb, enzym-peeling, kemisk peeling, mekanisk peeling, gommage, peeling mask, peel-pads, exfoliering, AHA-peeling.

För bästa möjliga resultat bör du välja peeling efter din hudtyp eller hudtillstånd. Hos oss hittar du peelingar som passar fet hy, känslig hy, torr hy, oren hud, mogen hud, pigmenterad hud, blandhy, eksem, fuktfattig hud, förstorade porer, ojämn hudstruktur, oljig hud, psoriasis, Rosacea, rynkor, slapp hud och ytliga kärl. I filtreringen nedan kan du klicka i vilken hudtyp du har och vad du vill jobba mot, så visas lämpliga produkter för just dig! Du kan även välja att visa olika typer av peelingar, som enzym-peeling, kemisk peeling, mekanisk peeling, gommage, peeling mask, peel-pads ellerAHA-peeling. Klicka bara i den typ av peeling du är ute efter, så filtreras övriga peelingar bort!

Filtrering
  • Alla hudtyper Fet hud Känslig hud Normal & balanserad hud Normal - fet hud Normal - torr hud Torr hud
  • Akne & utbrott Blemmor Eksem Fina linjer Finnar & pormaskar Förstorade porer Keratosis pilaris Känslighet & rodnad Obalans Ojämn hudstruktur Ojämn hudton Oljig & blank Pigmenteringar Pigmentförändringar Rosacea Rynkor Torrhet Uppstramande Vuxenakne Yttorrhet Ärr Ökad fukt Ökad lyster Ökad spänst
  • AHA-syra Ansiktsvatten BHA-syra Booster Enzym Exfolierande Gommage Korn Lotion Mask Pads Peeling Rengöring Retinol Serum
  • 20+ 30+ 40+ 50+ 60+ Tonåring
  • Akademikliniken Babor bareMinerals Beauté Pacifique Biodroga MD Bioline Cicamed Clarins Decléor Dermalogica Dr Dennis Gross Elemis Elizabeth Arden PRO Filorga Grown Alchemist Maria Åkerberg Medik8 Murad Niod Peter Thomas Roth Rodial Skin Regimen Verso
  • Creme Gel Korn Löddrande Olja Pads Pulver Serum Vatten

Clarins

Clarins Comfort Scrub

Rengörande olje-scrub för ansiktet som innehåller sockerkristaller.
325 kr
Clarins

Clarins Fresh Scrub

Peeling för alla hudtyper, särskilt en torr hud.
325 kr
Clarins

Clarins Pure Scrub

Peeling som avlägsnar döda hudceller och rengör porer på djupet.
325 kr
Rodial

Rodial Vit C Glow Tonic

Exfolierande och utjämnande tonic med Vitamin C
445 kr
Bioline

Bioline 24.7 Natural Balance Phyto Duo Gommage

Dubbelverkande peeling med enzymer och korn!
395 kr
Bioline

Bioline Exfo Exfoliating Mask

En enzympeeling som passar alla hudtyper.
425 kr
Bioline

Bioline Exfo Scrub

Milt exfolierande sockerpeeling som ger lyster.
395 kr
Verso

Verso Enzyme Peel

Exfolierande gelé som skonsamt exfolierar och ger en strålande fräsch hud.
799 kr
Skin Regimen

Skin Regimen Enzymatic Powder

Exfolierande skum med klorella, papayaenzymer och risstärkelse
380 kr (475 kr)
Elemis

Elemis Superfood Blackcurrant Jelly Exfoliator

En närande exfolierande superprodukt!
445 kr
Medik8

Medik8 Pore Refining Scrub

Dubbelverkande peeling med fina jojobakorn i kombination med mandelsyra och salicylsyra.
419 kr
Medik8

Medik8 Blemish Control Pads

Effektiva peelpads för problemhud. Går utmärkt att använda på känslig hud. Innehåller 2% salicylsyra som öpp...
389 kr
Dr Dennis Gross

Dr Dennis Gross Alpha Beta Daily Face Peel Extra Strength

Exfolierande pads för svårbehandlade hudtyper.
fr. 245 kr (fr. 245 kr)
Dr Dennis Gross

Dr Dennis Gross Alpha Beta Daily Peel

Patenterade behandlingspads som exfolierar, Dr Gross signum!
fr. 225 kr (fr. 225 kr)
Dr Dennis Gross

Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol Wrinkle Recovery Peel

Retinol-pads som jobbar mot rynkor och pigmenteringar.
1295 kr
Dr Dennis Gross

Dr Dennis Gross Alpha Beta Medi-Spa Peel

Peelbehandling som jobbar mot hyperpigmentering och mörka fläckar.
795 kr
Dr Dennis Gross

Dr Dennis Gross Alpha Beta Peel Ultra Gentle Daily Peel

En ultramild men högeffektiv 2-stegs peeling.
995 kr
Rodial

Rodial Glycolic 10% Booster Drops

Serum med 10% glykolsyra för lyster.
875 kr
Grown Alchemist

Grown Alchemist Enzyme Exfoliant

Enzympeeling för alla hudtyper.
579 kr
Grown Alchemist

Grown Alchemist Polishing Face Exfoliant

En milt polerande ansiktspeeling med mjölksyra och korn.
475 kr
Dermalogica

Dermalogica Rapid Reveal Peel

Lystergivande peelingkur för hemmabruk!
849 kr
Babor

Babor Refine Cellular AHA 10+10 Peeling Gel

Ger en jämnare struktur av hudytan och mindre framträdande rynkor och porer.
1299 kr
Rodial

Rodial Vit C Brightening Cleansing Pads

Ger din hud ny lyster, reducerar förstorade porer samt har en utjämnande effekt på hudstrukturen
529 kr
Filorga

Filorga Oxygen-Peel

Intensivt utjämnande effekt på hudytan samt återfuktar & ger lyster.
325 kr
Filorga

Filorga Scrub & Mask

Porerna minimeras och huden får en ökad lyster.
445 kr
Elemis

Elemis Dynamic Resurfacing Pads

Exfolierande pads för alla hudtyper.
725 kr
Babor

Babor Sugar Oil Peeling

Närande sockerpeeling för alla hudtyper.
245 kr
Babor

Babor Gentle Peeling

Mild och krämig ansiktspeeling för alla hudtyper.
215 kr
Visa mer