Vilken exfoliering passar min hud?

Det finns en uppsjö av peelingar, och ibland är det lite knepigt att veta vart man ska leta. Diagrammet nedan ger en indikation på vart man kan börja. Har man akne och vill hitta en bra peeling kan det vara bra att kika på syrorna, framförallt salicylsyran (BHA-syran) som löser upp tilltäpptheter och reducerar överflödigt talg. En kornpeeling passar inte bra här, då den kan irritera aknen och dessutom sprida bakterierna. För en torr hud är salicylsyran inte lika bra, utan då är en peeling med AHA-syra (mjölksyra) bättre, då syran inte penetrerar talgkörteln och löser upp eventuellt talg. Har man en känslig hud är enzympeeling ofta det bästa alternativet. Enzymerna exfolierar milt utan att irritera huden för mycket. 

Exfoliering för ung hud som lätt får finnar

Här handlar peelingen inte så mycket om att stilumera cellförnyelsen eller dermis. Istället handlar det här om att motverka tilltäppta porer, och för att balansera talgproduktionern vilken kan ge upphov till finnar, pormaskar och inflammationer. Hålls hudytan ren och fräsch minskar hoparna av talg och döda hudceller, vilket kan leda till inflammationer. 

En bra peeling för tonåringar är My Clarins Re-Move Radiance Exfoliating Powder. Den består av ett rispuder som avlägsnar både döda hudceller och orenheter. Dessutom ger den huden en jättefin lyster! 

Exfoliering mot pigmenteringar

Mot en pigmenterad hud gäller det att arbeta långsiktigt för att minska dessa förändringar. Då kan ingredienser som enzymer eller retinol vara ett bra alternativt för att successivt få bukt på pigmentförändringarna.

Daily Microfoliant är en enzympeeling som är mild nog att användas varje dag – både i ansikte och på kroppen. Pulvret masseras upp med vatten tills kornen är så gott som upplösta, för att sedan appliceras i ansiktet. Skölj av med ljummet vatten efter några minuter och du kommer uppleva en len och jämnare hud med lyster!

Ett annat alternativ är Dr Dennis Gross Feroluc + retinol pads som aktivt arbetar för en jämnare hudton samtidigt som döda hudceller elimineras. Dessa kan med fördel användas 2-3 gånger i veckan innan det är dags för din skönhetssömn!

Exfoliering mot acne

En blommande acne ska behandlas varsamt – just för att inte irritera eller sprida bakterierna vidare till andra delar av ansiktet. Har du en lugnare form av acne, som inte kräver medicinsk hjälp, är Medik8 Blemish Control Pads väldigt omtyckta. Med salicylsyra exfolieras huden samtidigt som talgproduktionen balanseras. Dessa kan även användas på en känslig hud då de är antiinflammatoriska. Huden blir härligt återfuktad och återuppbyggd tack vare allantoin som verkar skyddande.

Biodroga MD Clear+ Skin Resurface Acid Serum är en booster som kan tillsättas i din creme eller innan. Innehåller även den salicylsyra (BHA-syra) och mjölksyra (AHA-syra) som balanserar och jämnar ut. Känslig hud? Vänj in denna produkt 2-3 gånger i veckan för att sedan öka till varje dag.

Exfoliering för känslig och torr hud

En känslig hud behöver extra omtanke då den lätt kan rodna och irritera vid en för kraftfull peeling. Här satsar vi istället på enzymer som effektivt ökar cellförnyelsen, jämnar ut, återfuktar och lugnar!

Dr dennis gross alpha beta gentle är en ultramild peeling som är ypperlig för en känslig hud. Nya, friska hudceller kommer fram samtidigt som huden återfuktas och fina linjer minimeras.

En peeling som varsamt lyfter bort döda hudceller är Maria åkerberg papaya peeling som innehåller ett extrakt från papaya, Papain, som även motverkar pormaskar. Doftar härligt av papaya och ger en fräsch känsla utan att irritera!

Exfoliering för tålig hud, mot rynkor och ålderstecken

En tålig hud klarar av en kraftfull peeling och kan behöva en exfoliering som jobbar mer aktivt. Rynkor och ålderstecken? Inga problem! Vi har flera alternativ för din hud!

Babor Refine Cellular AHA 10+10 peeling gel är ett par härliga pads indränkta i hudvårdande ingredienser och AHA-syra som effektivt peelar huden, verkar utjämnande, minimerar rynkor och förebygger för ålderstecken. En riktig dunderprodukt som sveps över rengjort ansikte 1-2 gånger i veckan för att sedan sköljas av efter 5-10 minuter. Kom ihåg att alltid använda solskydd efter användning av syror för att minimera risken av pigmenteringar.

Under hösten kan en peelingkur vara på sin plats! Dermalogica Rapid Reveal Peel är deras mest kraftfulla peeling som appliceras på rengjord hud 1 gång i veckan i 3-7 minuter. En tub räcker i 10 veckor och resultatet blir en mer jämn hud med ökat lyster och förminskade porer.

Dr Dennis gross Extra strength är en kraftfull peeling i 2 steg med mandelsyra som jobbar porsammandragande! Steg 1 appliceras på appliceras på rengjort ansikte med cirkulerande rörelser, vänta 2 minuter och applicera sedan steg 2. Gör detta varje kväll innan applicering av serum och creme. En smidig peeling som ger resultat!

Exfoliering normal och balanserad hud

Även en normal hudtyp behöver exfoliering! Kanske känner du dig lite extra torr under vinterhalvåret eller grå och trött i tonen? Då kan det vara på plats med en peeling i hudvårdsrutinen!

Dr Dennis Gross alpha beta universal innehåller ett komplex av syror som aktivt exfolierar långsamt för att öka cellförnyelsen och ge lyster. Applicera innan serum och creme – och kom ihåg solskydd!

En annan stjärna i peeling-hyllan är Peter Thomas Roth pumpkin masque som har blivit en riktig favorit bland många! En kornpeeling med syror som arbetar både mekaniskt och kemiskt. Massera in och låt sedan ligga på huden i 3-7 minuter för att syrorna ska få jobba. Skölj av och njut av ny, strålande hud!

Exfoliering för män

Skin Regimen Enzymatic Powder är ett pulver av risextrakt och enzymer som passeras upp med vatten innan det appliceras på ansikte eller kropp. Låt verka några minuter innan den sköljs av med ljummet vatten. Perfekt att ha i duschen och använda 1-2 gånger i veckan för att exfoliera bort döda hudceller!

Elemis Superfood Blackcurrant Jelly Exfoliator är en mild antioxidantrik gelépeeling som ökar cellförnyelsen och och gör huden underbart mjuk. Maseras upp till en mjölkig konsistens för att sedan sköljas av. Smidigare kan det inte bli!

Peel off mask

Det finns även olika typer av peeloffmasker. Dem applicerar du först på rengjord hud för att sedan låta dem verka en stund. När angivet antal minuter gått kan du dra av masken från ansiktet. Två sådana är exempel är dessa:

En peel off mask som ger fukt är  Dr Dennis Gross Hyaluronic Marine Hydrating Modeling MaskSmurfmasken som den även kallas, då den är helt blå. Den ger massor av fukt, svalkar huden och ger en jättefin lyster. 

En annan peel off mask som ger lyster: Eneomey Masque Peel Off C10 är en omedelbart uppstramande ansiktsmask som dessutom med 10% c-vitamin jobbar på spänst, hudton och pigmenteringar. Den innehåller även massor av antioxidanter som skyddar din hud!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.