Vilken exfoliering passar min hud?

Det finns en uppsjö av peelingar, och ibland är det lite knepigt att veta vart man ska leta. Diagrammet nedan ger en indikation på vart man kan börja. Har man akne och vill hitta en bra peeling kan det vara bra att kika på syrorna, framförallt salicylsyran (BHA-syran) som löser upp tilltäpptheter och reducerar överflödigt talg. En kornpeeling passar inte bra här, då den kan irritera aknen och dessutom sprida bakterierna. För en torr hud är salicylsyran inte lika bra, utan då är en peeling med AHA-syra (mjölksyra) bättre, då syran inte penetrerar talgkörteln och löser upp eventuellt talg där. Har man en känslig hud är enzympeeling ofta det bästa alternativet. Enzymerna exfolierar milt utan att irritera huden för mycket. 

Ansiktspeeling för olika hudtillstånd

Ansiktsskrubb (mekanisk peeling) eller kemisk peeling (syrabaserad peeling) är två olika typer av exfolieringar. En mekanisk peeling innehåller korn som enbart pejlar det översta hudlagret. En kemisk peeling innehåller syror och/eller enzymer som går ner djupare i hudlagren för att på sikt ta bort döda hudceller. En kemisk peeling har även en massa andra egenskaper, bland annat att minimera fina linjer och rynkor, minska pigmenteringar, ökar lystern och fuktnivån i huden, minimerar porer och balanserar talgproduktionen med mera. Det finns även kombinerad peeling som innehåller både korn och syror/enzymer. Men vad passar egentligen bäst för din hud?

Exfoliering för ung hy som lätt får finnar

Här handlar peelingen inte så mycket om att stilumera cellförnyelsen eller dermis. Istället handlar det här om att motverka tilltäppta porer, och för att balansera talgproduktionern vilken kan ge upphov till finnar, pormaskar och inflammationer. Hålls hudytan ren och fräsch minskar hoparna av talg och döda hudceller, vilket kan leda till inflammationer. 

En bra peeling för tonåringar är My Clarins Re-Move Radiance Exfoliating Powder. Den består av ett rispuder som avlägsnar både döda hudceller och orenheter. Dessutom ger den huden en jättefin lyster! 

Exfoliering mot pigmenteringar

Dermalogica Daily Microfoliant är ett pulver som enkelt masseras upp med lite vatten för att sedan appliceras på huden. Sedan ska den ligga på ett par minuter innan den sköljs av. Huden blir väldigt len och upplevs jämnare, perfekt för en hud med ojämn hudton.

Dr Dennis Gross Feroluc + retinol pads är ett par peeling-pads som du smidigt sveper över ansiktet. Dessa innehåller retinol (A-vitamin) som är effektivt mot pigmenteringar och solskador.

Exfoliering mot acne

Medik8 Blemish Control Pads innehåller BHA-syra (Salicylsyra) som är väldigt effektivt mot acne och förstorade porer, samt allantoin som är läkande. En perfekt kombo av aktiva ingredienser i smidiga pads mot en acnebenägen hud!

Biodroga MD Clear+ Skin Resurface Acid Serum  är ett serum med BHA-syra som med fördel appliceras på kvällen 2-3 gånger/veckan. Huden upplevs jämnare, klarare och med en jämnare ton.

Exfoliering för känslig och torr hud

Dr dennis gross alpha beta gentle kommer i 2 steg: Steg 1 appliceras och får verka några minuter innan steg 2 sedan appliceras över. Med aktiva syror och retinol samt lugnande ingredienser är denna peeling ett perfekt alternativ för den känsliga huden.

Maria Åkerberg Papaya Peeling är en enzympeeling som tar bort döda hudceller samtidigt som den motverkar pormaskar. Ett stort plus är den härliga doften av papaya!

Exfoliering för tålig hud, mot rynkor och ålderstecken

Babor Refine Cellular AHA 10+10 peeling gel är en lätt gel med AHA-syra och aktiva antioxidanter. Appliceras som en mask i 10 minuter, 1-2 gånger i veckan. Detta är en riktig lysterbomb!

Dermalogica Rapid Reveal Peel är en kraftfull peeling som används som en kur. Den passar alla hudtyper, även en torr. Innehåller en hög koncentration av AHA-syra som arbetar aktivt mot fina linjer och rynkor.

Dr Dennis Gross Extra strength passar den tåliga huden som vill ha en rejäl anti age-kick! Med en sammansättning av flera syror, bland annat mandelsyra, reduceras och motverkas ålderstecken samtidigt som huden jämnas ut och återfuktas.

Exfoliering normal och balanserad hud

Även en normal hudtyp behöver exfoliering för att eliminera döda hudceller. Dr Dennis Gross alpha beta universal är smidiga då de kommer i pads-format och enkelt sveps över ansiktet. Detta är en peeling som lämnas kvar på huden för att kunna verka med tiden.

Peter Thomas Roth Pumpkin Masque är en 2-i-1-peeling med både korn och aktiva enzymer som är berikad med C-vitamin för en klarare hud. Massera in och låt verkar för att huden ska få tillgodogöra sig alla härliga ingredienser!

Peeloffmask

Det finns även olika typer av peeloffmasker. Dem applicerar du först på rengjord hud för att sedan låta dem verka en stund. När angivet antal minuter gått kan du dra av masken från ansiktet. Två sådana är exempel är dessa:

Peeloffmask som ger fukt:  Dr Dennis Gross Hyaluronic Marine Hydrating Modeling MaskSmurfmasken som den även kallas, då den är helt blå. Den ger massor av fukt, svalkar huden och ger en jättefin lyster.

Peeloffmask som ger lyster: Eneomey Masque Peel Off C10 är en omedelbart uppstramande ansiktsmask som dessutom med 10% c-vitamin jobbar på spänst, hudton och pigmenteringar. Den innehåller även massor av antioxidanter som skyddar din hud!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.