Varför ska man använda peeling?

Peelingen är verkligen en viktig del i rutinen för den som vill ha en jämn och fräsch hud. Den har så många bra egenskaper, och kommer göra stor skillnad för din hud!

Vi kör en snabb förklaring: huden förnyas hela tiden, och i regel tar det ca 28 dagar innan den så kallade cellvandringen slutförts. För en äldre hud tar det lite längre tid. När de gamla cellerna börjar hopa sig på hudytan blir den torr, lysterlös, glåmig och ojämn. För att hålla efter använder vi en peeling, som skonsamt lyfter bort de döda hudcellerna och håller hudytan jämn, fräsch och mottaglig för efterföljande produkter. Peelingen stimulerar dessutom vårt andra hudskikt, dermis – där kollagen, elastin och hyalyronsyra finns (som bidrar till spänst). Bra va? Alla vill vi väl ha en jämn, mjuk hud full av lyster!

Kemisk peeling 

BHA-syra eller Beta Hydroxi Acid 

BHA-syra, också kallad salicylsyra (salicylic acid), är mångas räddning då den är en fantastisk syra. Den är fettlöslig och passar perfekt för en fetare problemhud. Då salicylsyran är fettlöslig har den förmågan att tränga in i poren och talgkörteln där den rensar ur både det överproducerade talget men också döda hudceller som täpper till. Detta gör att BHA även kan fungera effektivt på en normal/torr hud som lider av mycket tilltäpptheter i samband med exempelvis yttorrhet. BHA-syra fungerar suveränt med hyaluronsyra (den senare exfolierar inte huden), så använd gärna en exfolierande produkt med BHA och följ upp med fuktserum. 

AHA-syra eller Alpha Hydroxi Acid

AHA-syror används som en effektiv exfoliering och är ett samlingsnamn för flera olika syror där alla utvinns ur sockret från växter eller frukter. Av den anledningen kan AHA- syrorna ibland kallas för fruktsyror. AHA-syrorna är vattenlösliga och kan därför inte penetrera talgkörteln och lösa upp eventuell talg. Av den anledningen passar denna syra för en torrare hy. Istället försvinner hinnan över poröppningen och den talg som produceras kan tas tillvara på och mildra en torr hud. Det förhindrar dock också tilltäpptheter i och med att ”locket” som ligger på porerna lyfts bort och poren kan naturligt rensas ut.

De 6 vanligaste AHA-syrorna

Här är de 6 vanligast förekommande AHA-syrorna, vad deras olika egenskaper är och deras engelska namn som du kan leta efter i innehållsförteckningen på dina produkter. De är väldigt lika varandra i sina egenskaper och det är därför man klumpar ihop dom till ett och samma namn.

Glykolsyra – Glycolic Acid: minst molekyl och därför snabbast penetrering, bäst keratolytisk effekt

Citronsyra – Citric Acid: antioxidant och har en sammandragande effekt

Vinsyra – Tartaric Acid: antioxidant

Mjölksyra – Lactic Acid: ökar fuktmängd och är något antibakteriell, förbättrar hudens struktur

Äppelsyra – Malic Acid: större molekyl, förminskar porer, reducerar fina linjer

Mandelsyra – Mandelic Acid: antibakteriell, blekande på pigmentförändringar

PHA-syra eller Poly Hydroxi Acid


Polyhydroxisyror, som glukonolakton, är väldigt lik AHA-syran i sina egenskaper, den största skillnaden är dess molekylstorlek. PHAs molekyl är mindre och därför något mildare. Denna syra ger mycket fukt tack vare dess hydroxigrupper och just glukonolakton fungerar som ett cellnäringsämne i kroppen naturligt. Du får därför en exfoliant och antioxidant som också förbättrar utseendet av huden och som samtidigt skyddar mot yttre påfrestningar. Denna syra är fortfarande ganska okänd bland hudvårdsmärkena, men är ändå värd att nämna.

Enzymer


Enzymer har vi överallt i kroppen. De fungerar som katalysatorer och sänker eller ökar hastigheten på kemiska reaktioner som sker i kroppen. De hjälper till att bryta ner proteiner, fetter och kolhydrater till mindre beståndsdelar för att dessa sedan antingen kan tas upp som näringsämnen eller bygga upp nya ämnen där enzymer igen hjälper till, likt ett pussel.

Fruktenzymer har den effekten att de kan påskynda naturliga kemiska reaktioner i huden som förnyar levande hudceller och exfolierar dom döda cellerna. Enzymer har påvisats att dom även kan minska ärr, åldersfläckar, fina linjer och missfärgningen men dom kan även penetrera porerna och rengöra där. Det fantastiska med enzymer, och också därför dom är så pass effektiva men samtidigt skonsamma, är att dom inte skadar eller tar bort levande vävnad.

Detta gör att enzymer är det mildaste och skonsammaste alternativet och passar därmed alla hudtyper.

Kornpeeling

Kornpeeling eller mekanisk peeling som man också brukar kalla dem. De är kanske det första man tänker på när man pratar om peeling. Dessa är inte lika effektiva som AHA eller BHA exfolianter på det sättet att preparatet inte penetrerar huden och påverkar underifrån utan verkar endast på ytan. Detta betyder inte att det inte kan vara det som fungerar bäst för just din hy och dina problem. Kornpeelingar innehåller, som namnet antyder, små korn som eliminerar de torra, döda hudcellerna när de masseras på hudytan. På så vis slipas huden mekanisk, och detta sätt passar därför inte en känslig hy. Kärnan i detta tillvägagångssätt ligger alltså i avlägsnandet av det behornade skiktet genom slipning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.