Varför använda peeling?

Vi har nog alla hört att det är bra att använda peeling men det är inte alla som vet varför det är så bra. I detta inlägg tänkte vi reda ut vad det är för något, hur ofta man bör peela och vad man bör tänka på gällande sin egen hudtyp!

 

Varför använda peeling?

Vår hy bildar miljontals nya celler varje dag, vilket också gör att de gamla och döda avlägsnas. De nya hudcellerna bildas i överhudens understa lager. De gamla ”vandrar” mot ytan och blir hårdare. De ramlar vanligtvis av på naturlig väg men det kan ta lång tid, så därför behöver vi hjälpa den på traven med peeling. Risken är annars att huden tappar sin lyster, ser torr och livlös ut samtidigt som de döda hudcellerna kan täppa igen porer. Att peela är viktigt eftersom det också hjälper huden att enklare ta upp produkter som du använder efteråt och dess verkan förstärks.

 

Hur ofta ska man peela?

Hur ofta du bör peela har ofta att göra med vilken hudtyp du har, men även på vilken peelingprodukt du använder.

 

Fet hy –  2-3 gånger i veckan är att rekommendera. Det förhindrar att döda hudceller täpper igen porerna. Viktigt är att inte använda en för grovkornig variant, då det kan riva hål på akne/utslag och skada huden.

Känslig hy – Om du har känslig hy så klarar du inte starka produkter, vilket gör att även peelingen bör vara mildare. Det räcker ofta att du peelar 1 gång i veckan.

Åldrande hy – Hos personer med äldre hy så går cellförnyelsen långsammare. När vi är unga så förnyas våra celler mer än dubbelt så snabbt som i medelåldern och omkring 5-7 gånger så snabbt som när vi är äldre. En peeling hjälper processen på vägen. Peelingen bör ske 2-3 gånger i veckan.

Normal hy – Om du har en hy som inte har några direkta problem är det ändå bra att peela för att hålla den fräsch och för att förebygga eventuella hudproblem. Peeling 2 gånger i veckan är att föredra.

Viktigt att tänka på är att inte peela huden för ofta! Det kan istället ta skada på huden, så är du osäker på vilken hudtyp som du har så är det bättre att peela mer sällan.

 

Hur snabbt du får resultat beror lite på vilken peeling du använder, men du bör få  en jämnare och vackrare hud med mer lyster efter bara några gånger. De allra flesta peelingarna ger synliga resultat redan vid första användningen!

 

Kommentera