pigmentförändringar

Vad är pigmentförändringar?

Pigmentförändringar är något som de allra flesta drabbas av mer eller mindre någon gång under livet. Det finns olika orsaker till varför det uppstår förändringar i pigmentet. I detta inlägg berättar vad man själv kan tänka på för att undvika framtida förändringar i pigmentet, samt tipsar om bra produkter som motverkar framtida pigmentfläckar.

Vad är pigmentförändringar?

Vårt hudpigment kallas för melanin. Vad vi har för pigment beror på vårt arvsanlag. När man har pigmenförändringar i huden så är det på grund av att melaninet ökar och klumpar ihop sig i just det området. Det kan exempelvis ske för att huden har varit oförsiktigt exponerad i solen, har hormonförändringar på grund av att man använder preventivmedel eller om man är gravid. Det kan också uppstå om man har vitaminbrist eller om man äter vissa mediciner som har denna biverkning.

Pigmentförändringar av solen

En vanlig orsak till pigmentförändringar är att man har bränt sig i solen som yngre. Huden kan inte “glömma” en brännskada. Den framträder i form av pigmentfläckar i takt med att huden åldras. Det är därför viktigt att tänka på att man ska skydda huden mot både UVA- och UVB-strålning. Även artificiellt ljus från solarium är skadligt och kan öka risken för förändringar i hudens pigment.

Farliga pigmentförändringar

Malignt melanom är en hudcancerform som uppkommer i hudens pigmentceller och som orsakas av solens ultravioletta strålar. Denna sjukdom kan börja utvecklas direkt i huden, i vanliga leverfläckar eller födelsemärken. Har man ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras så ska man alltid boka en läkartid i så tidigt skede som möjligt.
Läs mer här.

pigmentförändringar

Produkter som motverkar framtida pigmentförändringar

Att skydda sig mot solen starka stålar är a och o när det kommer till att undvika framtida pigmentfläckar. Det finns också produkter att använda sig av som bland annat behandlar ojämn pigmentering och påverkar melaninsyntesen på cellnivå.

DERMALOGICA C-12 PURE BRIGHT SERUM intensivbehandlar ojämn pigmentering och ger huden lyster med hjälp av en exklusiv blandning av peptider, aminosyror och botaniska extrakt.

DERMALOGICA PURE LIGHT SPF 50 är mjukgörande samtidigt som den skyddar mot UV-strålar och motverkar framtida pigmentförändringar.

DERMACEUTIC MELA CREAM är ett serum i cremeform som jobbar på alla typer av pigmentförändringar. Den ger också lyster, jobbar på linjer samt har en renande och porsammandragande effekt. Exfolierande kräm som kemiskt avlägsnar hudens keratinartade strukturer; för att minimera uppkomsten av pigmentfläckar och för att harmonisera hudens homogenitet.

Kommentera