Test: Vilken hudtyp har du?

Det är viktigt att veta vilken hudtyp man har för att därefter använda rätt produkter. Använder du fel produkter är det stor risk att du förvärrar eventuella problem. Om du exempelvis har torr hy men använder produkter för en fetare hy, kan det leda till att din hud blir ännu torrare.

Många vet vilken hudtyp de har, eftersom de tydligt märker det på sin hud men det många inte vet är att man kan bli lite lurad. De flesta hudtyper kan exempelvis bli feta eller glansiga efter en stressig dag på jobbet eller i skolan. Därför är det inte alla som vet vilken hudtyp som de faktiskt har. För att ta reda på det är det bästa att undersöka huden efter att du har duschat eller rengjort den noggrant.

 

Testa vilken hudtyp du har:

Hur känns huden efter att du har rengjort den? (innan du applicerar någon efterföljande produkt.)

A: Det stramar och/eller känns lite irriterad

B: Den känns glansig och fet (ta gärna en bit papper och tryck emot huden, blir det fläckar?)

C: Det stramar på kinderna men känns glansig på näsa, haka och panna (eller tvärtom)

D: Det känns inget speciellt

 

Detta är din hudtyp:

Om du har valt A så har du förmodligen torr hy. Det är en hudtyp som har brist på hudfett (sebum/talg). Porerna är nästan osynliga, huden stramar och fjällar lätt. Torr hy saknar en naturlig smörjning och det är därför viktigt att du hjälper den på traven med rätt produkter. Det gör att du undviker att den känns torr, spröd och att inte rynkor uppstår så lätt. Bästa produkter för torr hy hittar du här!

Om du har valt B så har du förmodligen fet hy. Det är en hudtyp som har överflöd av hudfett (sebum/talg). Det är vanligt att det märks mest i T-zonen (panna, näsa och haka) men även kinderna och hela ansiktet brukar känns lite fetare. En fördel med fet hy är att huden vanligtvis åldras något senare, eftersom den har en naturlig smörjning som gör att rynkor inte framträder lika lätt. Bästa produkter för fet hy hittar du här!

Om du har valt C så har du förmodligen blandhy. Det är en hudtyp som både är torr och fet. Huden är fet och glansig över T-zonen (panna, näsa och haka) men torr på kinderna. Det kan också vara tvärtom. En blandad hy kan ändras med årstiden så därför är det viktigt att du anpassar dina hudvårdsprodukter efter hur huden mår. En fetare kräm på vintern och en lättare kräm på sommaren är vanligt att man behöver. Bästa produkter för blandhy hittar du här!

Om du har valt D så har du förmodligen normal hy. Det är en hudtyp som varken är torr eller fet. Huden känns mjuk med små porer och ser frisk och klar ut. Trots att du har en normal hy är det viktigt att använda bra produkter så att problem inte uppstår. Huden kan också ändras beroende på årstid och klimat. Bästa produkter för normal hy hittar du här!

 

Ps: Om du har stora problem med din hud är det viktigt att du kontaktar en läkare, även om bra produkter gör mycket kan de inte råda bot på allt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.