hev-ljus

HEV-ljus får dig att åldras i förtid

HEV-ljus är inte något nytt fenomen men har uppmärksammats mer de senaste året. Vad är det då för något? Kan man skydda sig mot det?

Vad är HEV-ljus?

HEV är en förkortning av High Energy Visible Light och kan på svenska översättas till högenergiljus. Forskning har visat att HEV-ljuset påverkar hudens tillstånd och kan få huden att åldras i förtid. Till skillnad från UVB-strålarna som tränger igenom hudens yttersta lager tränger HEV-ljuset (precis som UVA-strålarna) däremot ner till hudens djupare lager.

Det som sedan sker är att huden börjar bryta ned kollagenet i snabbare takt än vad som är avsett och även elastinet börjar sina. Båda dessa är viktiga ämnen för att ha en spänstig och ungdomlig hud utan rynkor. Även åldersfläckar kan uppstå när huden börjat att åldras i förtid. Ljuset har även försämrad effekt på vår sömn och kan skada ögats gula fläcken.

På senare år har man börjat undersöka mer om detta ljus, säkerligen i takt med att användandet av mobiler, surfplattor och datorer har ökat. HEV-ljuset är nämligen det blåa ljus man får dels vid solandet när man är utomhus men också från LED-tv, dator, surfplattor och mobiler när man är inomhus. Det är så klart inte skadligt att sitta framför dessa ibland, men däremot om man gör det flera timmar om dagen.

Enligt nya rön kan HEV-ljus få huden att åldras ännu fortare än både UVA- och UVB-strålar. Däremot har man ännu inte sett att detta ljus kan orsaka cancer så som man sett på UVA- och UVB-strålar.

Hur undviker jag HEV-ljus?

Det finns några tillvägagångssätt du kan göra för att minimera din dos av det blåa ljuset.

  • Prata i hörlurar istället för att hålla mobilen mot örat.
  • Nattläge. Detta minskar ner det blåa ljuset och skärmen blir mer gul. Detta gör också att du inte blir lika pigg när det är dags att sova.
  • När vi är på semester vet vi att vi bör skydda oss mot UVA- och UVB-strålar, men tänker man på HEV-ljuset?  Ligger man i solstolen med en surfplatta och slösurfar har man alltså ytterligare en källa till strålning. Nej tack, säger vi. Smörj in dig rikligt med solskyddsfaktor, som du kan läsa mer om HÄR (länk) och läs hellre en vanlig bok.
  • När det kommer till hudvård börjar allt fler ta HEV-ljuset i beaktning men ännu finns det inte jättemycket på marknaden. Man har sett att antioxidanterna Licochalcone A  och Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) samverkar för att skydda hudcellerna i de djupare överhudslagren mot solskador, så håll utkik efter detta nästa gång du ska inhandla en ny dagkräm eller liknande.

Produkter vi rekommenderar

NIODs SURVIVAL hjälper till att stödja hälsosamt skydd mot miljö- och livsstilsrelaterade angrepp mot huden och har Spf20.
Även ansiktskrämen från Murad hjälper mot HEV-ljus. Detta är ett cityskydd som är ett 100 % mineral-solskydd, ultralätt, som skyddar huden från de fem viktigaste orsakerna till skador och åldrande: UVA, UVB, föroreningar, blått ljus från elektronisk utrustning och infraröd strålning. Passar alla hudtyper, även känslig.
Sedan har vi även BareMinerals Complexion Rescue Defense ™ Radiant Tint Protective Moisturizer som kan användas på tre sätt: För sig själv, under din foundation eller över flytande foundation för att öka skyddet.

 

hev-ljus

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.