Så lyckas du med retinol

Retinol, även kallat A-vitamin, är en perfekt ingrediens i hudvårdsprodukter om du önskar effekt på fina linjer, pigmenteringar, acne eller förstorade porer. Det har enastående åldersförebyggande fördelar då retinol består av små molekyler som tränger djupt ner i huden där den gör mest nytta. Dock kan huden också reagera negativt med torrhet, rodnad och ljuskänslighet. Men om du låter huden vänja sig successivt kan resultaten bli fantastiska! Retinol fungerar också som en kraftfull antioxidant, som hjälper huden att hålla sig stark och skyddad mot fria radikaler. Vi listar 8 gyllene regler för hur du ska lyckas med retinol i din hudvårdsrutin:

Gyllene regler

1. Välj rätt retinolprodukt

Retinol kommer i flera varianter, olika konsistenser och kan ha olika fokusområden. Första steget är att veta vad du vill ha produkt för: Är det för acne eller för fina linjer? Du kanske behöver en olja eftersom du har torr hud? Ägna några minuter till att välja rätt retinolprodukt så blir också resultatet bättre.

2. Skynda långsamt

Retinol är en produkt som kan behöva vänjas in. Huden kan nämligen reagera med rodnad och känslighet om det blir för mycket, för snabbt. Börja med att använda retinol varannan eller var tredje dag för att sedan öka successivt. Du kan även välja att blanda retinol med din fuktcreme eller serum för att göra det aningen mildare. Har du känslig hy? Använd retinol 1-2 gånger i veckan till att börja med.

3. Håll dig till schemat

Retinol är en ingrediens som behöver appliceras regelbundet för att ge effekt, oavsett om det är en produkt eller flera.

4. Ta det lugnt med syran

Retinol har en stimulerande effekt på cellförnyelsen, därför kan det bli för effektivt att kombinera med syror. Använd istället en mild syra till din morgonrutin och applicera retinolet till kvällen, eller tvärtom. Kom bara ihåg solskyddet för att skydda huden då den blir aningen känslig.

5. Retinol för ögonområdet

Den tunna huden runt ögonen behöver en anpassad produkt för att inte bli för kraftfull. Använd därför en retinolprodukt som är avsedd för ögonområdet.

6. Tänk på dina andra produkter

Ett gyllene tips är att addera ett lugnande serum eller creme i din hudvårdsrutin under tiden du använder retinol, eller om du väljer att använda en retinolprodukt hela tiden. På så sätt får huden lugnande ingredienser och kan lättare balanseras.

7. UV-skydd

Ett viktigt sista steg när du använder retinol (och såklart annars också) är solskydd! Använd minst spf30 dagtid då huden blir aningen känsligare vid användande av retinol. Detta för att inte riskera att det senare uppstår pigmenteringar.

8. Retinol för känslig hud

Retinol passar tyvärr inte alla. Har du en väldigt känslig hud, torr hud, rosacea eller eksem kanske retinol inte är ett alternativ. Men bli inte ledsen! Det finns nämligen ett ”naturligt retinol” kallat Bakuchiol Peptides som stimulerar kollagenproduktionen likt retinol.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.